فارسان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری است که به عنوان یکی از مراکز اصلی سکونت مردمان بختیاری شناخته شده است. شهر فارسان مرکز شهرستان فارسان است بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان فارسان در سال ۱۳۹۰ برابر با ۹۳،۹۴۱ نفر (۲۴،۷۶۵ خانوار)بوده است.جمعیت نقاط شهری در این شهرستان ۶۲،۰۰۰ نفر (۱۶،۱۶۶ خانوار) و جمعیت نقاط روستایی ۳۱،۹۴۱ نفر (۸،۵۹۹ خانوار) بوده است. فارسان نقطه تقاطع و مرکز دادوستد طوایف مختلف بختیاری است.
مردم
مردم شهر فارسان از نژاد بختیاری هستند که بیشتر از طایفه بهداروند بوده ولی با توسعه شهر مردم دیگری از روستاها و شهرهای دیگر نظیر کوهرنگ هم به آن مهاجرت کرده اند. مردم فارسان به زبان بختیاری سخن میگویند که در آن واژهای پهلوی و باستانی فراوانی وجود دارد.
مکان های دیدنی شهرستان فارسان
سنگ نوشته تاریخی مشروطه در کنار غاری به نام » پیرغار« در روستای سرسبز و جنگلی دِه چشمه، غار سراب در روستای امید آباد سراب و غار آقاسید عیسی در جنوب شهر. نقاط دیدنی شهر جونقان از جمله جاذبه های این منطقه است. چشمه قلعه و دره حنا و چشمه شیخ یوسف از نقاط تفریحی شهر فارسان می باشند.
در شهر فارسان مسجد جامع فارسان از بناهای تاریخی و کهن این شهر است. چشمه باصفای پیرغار در کنار سنگ نوشته دوره مشروطیت همچنین منطقه جنگلی همجوار چشمه از جاذبه های این شهرستان است.
فارسان زادگاه بزرگانی چون علیمردان خان و علیداد خان است.
علامه علی اکبر دهخدا نوشتن لغت نامه خود را از قلعه سردار اسعد واقع در جونقان و همچنین قلعهْ دزک آغاز کرد. در قلعهْ دزک کتابخانه سردار مفخم قرار داشت و دهخدا چون در فاصله جنگ جهانی به چهارمحال و بختیاری گریخته بود، فرصت را غنیمت شمرد و جمع آوری لغات و اصطلاحات فارسی را از آنجا آغاز کرد.
تصاویر زیر برگرفته شده از hematifarsani.blog.ir